Η σημασία της online παρουσίας

Στις αρχές της δεκαετίας του 90’, το διαδίκτυο άρχισε πλέον να μπαίνει μαζικά στη ζωή των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αφήσει ανεπηρέαστη κάθε είδους επιχείρηση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, σε οποιοδήποτε τομέα. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που φαινόταν πως το διαδίκτυο θα έχει τη μεγαλύτερη του επίδραση πάνω τους, ήταν κατά κύριο λόγο οι B2C (Business to Customer) εταιρείες, οι οποίες από τη φύση τους απευθύνονται σε πωλήσεις προς τη μάζα (τελικός καταναλωτής).
Με την πάροδο των χρόνων, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες επένδυαν στο διαδίκτυο και στις διαφημίσεις μέσω αυτού, καθώς φαινόταν πως στη νέα αυτή εποχή που διανύαμε, η διαφήμιση μέσω των άλλων μέσων είχε αρχίσει σταδιακά να φθίνει (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα μέσα κτλ). Ο ανταγωνισμός είναι αυτός που απαιτεί εξάλλου από τους επιχειρηματίες κάθε είδους να προσαρμόζονται με τη μικρότερο δυνατό χρόνο αδράνειας στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
Πλέον, 30 σχεδόν χρόνια μετά την είσοδο του διαδικτύου στη ζωή των ανθρώπων, δεν νοείται επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους, η οποία να μην έχει την απαιτούμενη από την εποχή online παρουσία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τι σημαίνει online παρουσία για μια επιχείρηση;
Πλέον με τον όρο online παρουσία μιας επιχείρησης, αναφερόμαστε σε τρεις βασικούς πυλώνες του διαδικτύου. Ο πρώτος είναι η διαχείριση των Social Media, μέσα από τα οποία μια επιχείρηση μπορεί να επικοινωνήσει μαζικά τα προϊόντα της με το κοινό, να έρθει σε επαφή με νέους πελάτες μαζικά ή μεμονωμένα και να ισχυροποιήσει το brand της, αποτυπώνοντας το στη μνήμη των ήδη υπαρχόντων αλλά και εν δυνάμει πελατών της. Σήμερα, οι ίδιες οι πλατφόρμες των social media έχουν βελτιστοποιήσει τους αλγορίθμους τους, έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος και είναι πολύ αποδοτικότερες οι διαφημίσεις, σε σχέση με τα παλαιότερα μέσα.
Ο δεύτερος, έχει σχέση με την κατασκευή ιστοσελίδας, η οποία πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι φιλική προς το χρήστη. Μια άσχημα και χαοτικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα, είναι από μόνη της λόγος απόρριψης των προϊόντων της επιχείρησης από τους υποψήφιους πελάτες που την επισκέπτονται. Τέλος, το σημαντικότερο ίσως ρόλο στην online παρουσία παίζει το digital marketing. Με τον όρο αυτό, εννοούμε την πολιτική διαφήμισης μιας εταιρείας μέσω του διαδικτύου. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει διαφημίσεις μέσω των social media, email marketing, google ads, content marketing και άλλα.
Γιατί είναι σημαντικό μια σύγχρονη επιχείρηση να επενδύσει στην online παρουσία της;
Πολλοί επιχειρηματίες μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, φοβούνται να επενδύσουν χρόνο και χρήμα για να βελτιώσουν την online παρουσία της επιχείρησης τους, αδυνατώντας να κατανοήσουν πολλές φορές την ωφέλεια και υπεραξία που μπορεί να αποκτήσουν από αυτή. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι αναζητούν μέσω μηχανών αναζήτησης αλλά και μέσω social media σχεδόν οτιδήποτε σκεφτούν να αγοράσουν, μένοντας πίσω στο χώρο του διαδικτύου οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν την ευκαιρία να διεκδικήσουν νέους πελάτες, να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να προβάλλουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα έναντι των άλλων επιχειρήσεων.
Καλώς ή κακώς, η online παρουσία για την οποιαδήποτε επιχείρηση είναι απαίτηση της εποχής που διανύουμε. Χωρίς αυτή, κανένας επιχειρηματίας δε μπορεί καν να ονειρεύεται τη ανάπτυξη της εταιρείας του. Χωρίς την ισχυροποίηση του brand του, την καλαίσθητη ιστοσελίδα του και το digital marketing, πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα παραμείνει για πάντα το «μαγαζί της γειτονιάς».
Πλέον οι καταναλωτές έχουν «εκπαιδευτεί» στην αναζήτηση μέσω του διαδικτύου. Ψάχνουν, συγκρίνουν κόστος και ποιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις και δίνουν τεράστια σημασία στις αξιολογήσεις μέσω του διαδικτύου. Για τους περισσότερους, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν online παρουσία δε βρίσκονται καν στο πεδίο προβολής τους. Τις απορρίπτουν πριν καν αποκτήσουν την ευκαιρία να τους κερδίσουν. Αυτό συμβαίνει καθώς έχει παρατηρηθεί πως οι καταναλωτές αποστρέφονται στις περισσότερες περιπτώσεις τη φυσική επαφή με τα καταστήματα. Η έλλειψη χρόνου, το άγχος της καθημερινότητας και η απρόσωπη ζωή, ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις, είναι οι λόγοι που οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές και τις εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα για online ραντεβού των υπηρεσιών τους.
Αν ένας επιχειρηματίας σκέφτεται το κόστος που μπορεί να απαιτεί η βελτίωση της online παρουσίας του, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτεί αν θέλει πραγματικά να παραμείνει ανταγωνιστικός. Έχοντας διανύσει πλέον αρκετά χρόνια μέσα στην πανδημία του Covid 19, φαίνεται πως ακόμα και οι καταναλωτές οι οποίοι επέλεγαν την αναζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών εκτός διαδικτύου, πλέον έχουν προσαρμοστεί στην εποχή του internet. Η online παρουσία λοιπόν δεν πρέπει να θεωρείται ως αναγκαίο κακό από τους επιχειρηματίες, αλλά ως ένα αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης τους. Μια επένδυση που θα τους επιστραφεί στο τέλος της ημέρας, άμεσα ή έμμεσα.